ΙΣΟΤΗΤΑ

Του Χρήστου Ανδριά

 Πρέπει όλοι οι  άνθρωποι να είναι ίσοι έναντι του νόμου για να μην είναι κανείς αδηκμένος ούτε άνδρας ούτε γυναίκα.
 Απαγορεύεται κάθε διάκριση ιδίως λόγω φύλου , φυλής , χρώματος εθνοτικής καταγωγής ή κοινωνικής προέλευσης , γενετικών χαρακτηριστικών , γλώσσας , θρησκείας ή πεποιθήσεων , πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης ,
ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας , περιούσιας , γέννησης , αναπηρίας , ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού.
 Πρέπει να απαγορεύουν αυτά γιατί και τα δύο φύλλα πρέπει να αντιμετοπίζωνται το ίδιο από το νόμο.
 Θα πρέπει να απαγορεύεται κάθε διάκριση λόγω ιθαγένειας.
 Η ισότητα ανδρών και γυναικών πρέπει να εξασφαλίζεται σε όλους τους τομείς , μεταξύ άλλων στη απασχόληση , την εργασία και τις αποδοχές.
 Η αρχή της ισότητας δεν αποκλείει τη διατήρηση ή τη θέσπιση μέτρων που προβλέπουν ειδικά πλεονεκτήματα υπέρ του υπό εκπροσωπούμενου φύλου.
 Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην προστασία και τη φροντίδα που απαιτούνται για την καλή διαβίωση τους. Τα παιδιά μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους. Η γνώμη τους σχετικά με ζητήματα που τα αφορούν λαμβάνεται υπόψη σε συνάρτηση με την ηλικία και την ωριμότητα τους.
 Σε όλες τις πράξεις που αφορούν τα παιδιά , είτε επιχειρούνται από δημόσιες αρχές είτε από ιδιωτικούς οργανισμούς , πρωταρχική σημασία πρέπει να δίνεται στο υπέρτατο συμφέρων του παιδιού.
 Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να διατηρεί τακτικά προσωπικές σχέσεις και απ’ ευθείας επαφές με τους δύο γονείς του , εκτός εάν τούτο είναι αντίθετο προς το συμφέρον του.
 Η ένωση αναγνωρίζει και σέβεται το δικαίωμα των ηλικιωμένων προσώπων να διάγουν μία αξιοπρεπή και ανεξάρτητη ζωή και να συμμετέχουν στο κοινωνικό και πολιτιστικό βίο.
 Η ένωση αναγνωρίζει και σέβεται το δικαίωμα ατόμων με ειδικές ανάγκες να επωφελούνται μέτρων που θα τους εξασφαλίζουν την αυτονομία , την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή στο κοινοτικό βίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου