ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

Της Πάτρας Κουτσιμπέλη

Η έννοια του ρατσισμού αναφέρεται στη διάκριση η οποία γίνεται σε βάρος φυλών, ομάδων ή προσώπων και ορισμένες φορές συνοδεύεται από χρήση βίας.

Ο ρατσισμός εκδηλώνεται με αρκετές μορφές. Αφορά εθνικές μειονότητες λόγω φυλετικών ανισοτήτων, άτομα με ειδικές ανάγκες, φορείς του ιού του AIDS, τοξικομανείς, αποφυλακισμένους και ομάδες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Σημαντικά είναι τα αίτια που οδηγούν τους ανθρώπους σε ρατσιστικές αντιλήψεις. Υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα τα οποία οδηγούν σε περιθωριοποίηση τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις και ενισχύουν τις ισχυρές κοινωνικές ομάδες. Από την άλλη πίσω από το ρατσισμό υποκρύπτονται πολιτικές σκοπιμότητες και συμφέροντα. Ένα άλλο αίτιο του ρατσισμού είναι η έλλειψη επαρκούς παιδείας σε άτομα που δεν έχουν καλλιεργημένη κριτική σκέψη, βλέπουν τα πράγματα μονόπλευρα και έτσι πέφτουν στην παγίδα της προκατάληψης που οδηγεί στο ρατσισμό, έχοντας αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά απέναντι στους συνανθρώπους τους. Στις μέρες μας επίσης, η ανθρώπινη αξία έχει υποβαθμιστεί, με αποτέλεσμα να μην γίνεται σεβαστή η διαφορετικότητα του καθενός και πολύ εύκολα να ασκείται βία εναντίον τους, λόγω της διαφοράς αυτής.
Βασικός λόγος είναι η μετανάστευσή των ξένων στην χώρα μας με σκοπό μια καλύτερη ζωή, αποτελούν φθηνό εργατικό δυναμικό και προτιμώνται στις δουλειές από ότι οι γνήσιοι Έλληνες που μένουν άνεργοι. Με αποτέλεσμα να γεννιέται εναντίον τους ρατσισμός, ο οποίος ορισμένες φορές εκφράζεται με μορφές βίας και εγκληματικότητας.
Οι επιπτώσεις του ρατσισμού είναι εξίσου σημαντικές στο κοινωνικό σύνολο. Δημιουργείται περιθωριοποίηση των ατόμων ή ομάδων του πληθυσμού και διαιωνίζονται οι κοινωνικές ανισότητες. Τα ανθρώπινα δικαιώματα καταργούνται και συχνά παρατηρούμε φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας. Οι ανθρώπινες σχέσεις αλλοτριώνονται και το άτομο υποβιβάζεται στο μέγιστο βαθμό. Μεγάλη είναι η επίδραση του ρατσισμού και στην πολιτισμική εξέλιξη, όπου παραμένει στάσιμη καθώς και στην ενίσχυση των προκαταλήψεων και της κοινωνικής κρίσης.
Ωστόσο, αν λάβουμε κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση του ρατσισμού μπορούμε να περιορίσουμε την εξάπλωσή του. Μερικά από αυτά είναι η παροχή σωστής παιδείας, ώστε το άτομο να αναπτύξει την κριτική του ικανότητα και να αποκτήσει ελεύθερο πνεύμα και σκέψη. Η προώθηση του διαλόγου είναι εποικοδομητική για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων σε διάφορα θέματα. Πρέπει, επίσης οι άνθρωποι να αναπτύξουν συλλογικότητα και συνεργασία και να μην υπόκεινται σε φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας.
Τέλος, θεωρώ απαραίτητη προϋπόθεση για την μείωση ρατσιστικών φαινομένων, την συνειδητοποίηση της ισότητας όλων των ανθρώπων και την υπαρξη δημοκρατικού πολιτεύματος που σέβεται την ανθρώπινη οντότητα, δεν καλλιεργεί το μίσος αλλά διαφυλάσσει την ελευθερία και την συνεργασία των ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου