ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΙΔΙΑ – ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Της Ηλιάνας Καλλιώρα

Μια σφαίρα είναι η γη που γυρνά
και πάνω όλοι οι άνθρωποι ίδιοι,


αγάπη πρέπει να έχουν αλλά
σε μίσος η ζωή καταλήγει


[ρεφρέν]
Γιατί είμαστε παιδιά και τα παιδιά
είναι ελπίδα στη ζωή, γιατί
έχουμε ανάγκη από αγάπη και στοργή

Μια σφαίρα η γη και πάνω εμείς,
μικρά παιδιά θεού ευλογία, κοιτάμε
την ζωή μας μπροστά, να απλώνεται
γεμάτη αδικία.

Το τραγούδι πραγματεύεται την αδικία και την έλλειψη ισότητας ανάμεσα στους ανθρώπους όλου του κόσμου. Πιο συγκεκριμένα η εισαγωγή του τραγουδιού αναφέρεται στην σχέση των ανθρώπων του κόσμου, όπου αντί να υπάρχει αγάπη, αλληλεγγύη και ευσπλαχνία ανάμεσά τους, το μόνο που υπάρχει είναι μίσος, πονηριά και η ζωή καταλήγει να είναι ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι. Στο κύριο μέρος του τραγουδιού [ρεφρέν] προσεγγίζονται τα δικαιώματα του παιδιού στη ζωή και διευκρινίζεται ότι το μέλλον είναι τα παιδιά και δεν πρέπει να τα εκμεταλλεύονται αλλά να τους προσφέρουν αγάπη, φροντίδα, στοργή και να πιστεύουν σε αυτά.
Τέλος, οι τελευταίοι στίχοι του τραγουδιού φανερώνουν την συμπύκνωση των νοημάτων που θέλει να μεταφέρει το τραγούδι. Εκφράζουν την αδικία του κόσμου, την ολοένα και πιο καταστροφική συμπεριφορά των ανθρώπων με το πέρασμα των χρόνων και στην αναίρεση των δικαιωμάτων των παιδιών να ζήσουν σε έναν κόσμο δίκαιο και χωρίς διακρίσεις.
Κατά την γνώμη μου, το τραγούδι αναλύει με απλά και σύντομα λόγια, τα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις των ανθρώπων στις μέρες μας. Την αδικία που υπάρχει στον κόσμο και το αβέβαιο μέλλον των παιδιών που θα πρέπει να διαχειριστούν ένα άδικο, σκληρό κόσμο γεμάτο ανταγωνισμό και μίσος ανάμεσα στους ανθρώπους. Επιπλέον θίγει το θέμα της εκμετάλλευσης των παιδιών και την ανάγκη τους για στοργή, αγάπη και φροντίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου